Navigáció

Főoldal Írások Munkatársaink írásai Ősi mantrák éneklésének létjogosultsága

Eseménynaptár

<< Június 2023 >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  


Belépés

Ősi mantrák éneklésének létjogosultsága PDF Nyomtatás E-mail

                 A hangok ösvénye

  Ősi mantrák éneklésének létjogosoltsága napjainkban


 

A védikus korszak bölcseinek megállapítása szerint: „Náda Rúpa Parabrahma”, tehát az Úr őseredeti formája, a teremtés alapprincípiuma a hang, vagy ahogyan János evangéliumának kezdő mondata hirdeti: „Kezdetben vala az Ige.” Modern fogalmainkkal élve, a rezgés. Az ősi látnokok és jógik ezt a bensőjükben hallják, mert ez az Örök Szó, amely ott vibrál minden élő sejtben. Szvámi Véda Bharati szerint, ha világunk összes hallható hangját rögzítenénk (emberi hang, természet, állatok, hangszerek) és egy speciális hangkeverő berendezéssel ezeket egybegyúrnánk, akkor pontosan az ÓM-hoz hasonló, folyamatos zengést kapnánk. Tehát a nyelv és a létünk ugyanabból a forrásból fakad. Így a Teremtő Ige a visszatérés záloga is egyben.

 

Sokan megkérdőjelezik egy olyan hangsor hatékonyságát, amely a saját anyanyelvünktől, vagy kulturális hátterünktől távoli. Az ugyan igaz, hogy amennyiben nem vagyunk fogékonyak erre a fülünknek idegen hangzásra, akkor kezdetben nehéznek érezhetjük. De gondoljunk csak arra, hogy európai emberként képesek vagyunk élvezni az Andok népeinek zenéjét, vagy az észak-amerikai country muzsikát, vagy az afro-latin ütős együtteseket. Tehát sok esetben ez pusztán megszokás és ráhangolódás kérdése. Ez azért is lehet igaz, mert a mantra még akkor sem egyenlő a szótári jelentésével, ha történetesen etimológiailag értelmezhető. Ahogyan egy szimfónia sem pusztán hangjegyek sorozata, és a kotta értelemszerűen nem tudja közvetíteni azt az élményt, amit a hangversenyteremben élhetünk át.

 

Amióta Emoto professzor közzétette a vízzel kapcsolatos kísérleti eredményeit, már egy szemernyi kétség sem fér ahhoz, hogy kimondott szavaink hatást gyakorolnak a vízre. Márpedig a testünk 70-80 százaléka éppen ebből áll. A fotók ékesen bizonyítják, hogy a becsmérlő kijelentések, negatív impulzusok (pl. heavy metal zene) rombolóan hatnak a víz szerkezetére, a felemelő mondatok, népdalok, vagy klasszikus zenei darabok viszont gyönyörű jégkristályok létrejöttét eredményezik. Dr. Masaru Emoto és munkatársai 350 ember bevonásával megtisztították a Biwa tó vizét csupán azáltal, hogy békeimákat énekeltek.

 

Amiképp a hatha jóga magasfokon kiművelt pozíciói (ászanák) a testet használják eszközként, éppúgy a mantrák az elme egyik alapvető tulajdonságát aknázzák ki. Mégpedig azt, hogy folyton mozog, mindig pörget valamilyen gondolatot. Nem túlzás azt állítani, hogy a mantrák a tudat ászanái. Az ismétlés olyan, mint egy tudati imamalom. Ha egy vízimalom üresen jár, nem sok hasznát vesszük. Ha viszont gabonát őrlünk benne, ami áldásos és tápláló, akkor a betöltötte méltó hivatását. Az elme hasonlóan működik, mint a malom. A gondolatfolyam pedig olyan, mint a hegyi patak. Az anyagi világban egyetlen vízikerék a hozzákapcsolt mechanikus szerkezetek sokaságát képes áttételek útján működtetni. Ugyanígy, egyetlen folytonosan ismételt mantra a gyakorló számtalan szunnyadó képességét bírhatja mozgásra. Első lépésben tisztítja a személyiséget, fejleszti az intelligenciát és előhívja a tiszta intuíciót. A haladó fokozatokon felébreszti a különleges képességeket, végül pedig elégeti a karma utolsó hordalékait is, szélesre tárva a felszabadulás ajtaját. De ez egy hosszú folyamat. Indiában úgy tartják, hogy a mantra egy sokrétű kegyelmi energiacsomag, amelyet fokozatosan kell kibontanunk.

 

Ennek az útnak az egyik óriási előnye, hogy szinte bárhol és bármikor gyakorolhatjuk. Így akár a napi rutin jellegű feladatainkat átalakíthatjuk koncentrációs idővé. Korunk nagy előnye, hogy ebben a munkában még akár a könnyűzenei élet közismert és kiemelkedő alakjai is segítségünkre siethetnek, ösztönözhetnek. Egy olyan világhírű énekes, mint Tina Turner, más előadók és gyerekek bevonásával készített egy devocionális lemezt az ökumené jegyében. Ugyanakkor ennek a fordítottját is láthatjuk, hiszen Krishna Das, a szakrális zene egyik népszerű előadója Gramy díjat kapott. Deva Premalról pedig Eckhart Tolle és a Dalai Láma is hatalmas elismeréssel nyilatkoznak. Lehetséges, hogy ez a mantraéneklés jövője. Így tehát azoknak sincs okuk a kesergésre, akik úgy érzik, hogy muzikális képességeik fejletlenek, mantrát nem csak énekelni, de hallgatni is lehet. Belül mindenki képes énekelni. Mint tudjuk, a folytonosan ismétlődő impulzusok egy speciális morfikus mezőt hoznak létre. Minél többször hallgatjuk és énekeljük a mantrákat, idővel annál könnyebben ráhangolódunk, és bekerülünk egyfajta szakrális térbe. Ha ezt töretlen rendszerességgel megtesszük, előbb-utóbb megtapasztaljuk azt is, hogy mintegy magától megszólal bennünk a mantra.

 

Örömmel várunk 2 hetente a Létezés Öröme Központban közös mantara éneklésre/ hallgatásra

 

Érdeklődésedet szeretettel várja:

 Hornyák Károly  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.     0670/ 5211 801

 Krisztics Ágnes Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.   0620/ 447 2318

 

A cikk szerzőjéről Hornyák Károlyról-  MEZOIK címmel a metafizika sokféle összefüggését feltáró könyv szerzőjéről - többet tudhatsz meg itt: https://sites.google.com/view/mefiz